официалният сайт на
Академик Бултекс 99 тръгна с успех
08.10.2017

 Академик Бултекс 99 започна с победа участието в новия сезон на Националната баскетболна лига. В мач от първия кръг отборът на Асен Николов надигра гостуващия Ямбол със 78:72 /20:19, 21:15, 20:16, 17:22/. Близо 700 зрители подкрепяха студентите в Комплекс СИ²ЛА, което е най-голямата посещаемост на домакински мач от шампионата, откакто пловдивският тим се завърна в елита.

Гостите поведоха с 12:4 в началото, но Академик Бултекс 99 бързо възстанови равенството и взе първата четвърт с точка преднина. Във втората домакините два пъти повеждаха с 5 точки, но бяха застигани от борбения тим на Ямбол. На третия път обаче това не стана и студентите се оттеглиха на почивката със 7 точки аванс. Разликата набъбна и прехвърли 10 точки в третата четвърт, а в началото на 4-та стигна 16 точки. Възпитаниците на Иван Чолаков използваха отпускането на съперниците си и стопиха пасива до 7 точки, но нямаха сили за повече. домакините възстановиха комфортен аванс от 12 точки и спокойно дочакаха победата, въпреки грешките които допуснаха към края на срещата.

Решаваща за успеха се оказа далечната стрелба. //баскетболистите на Академик Бултекс 99 реализираха цели 15 тройки от 31 опита, докато противникът успя само в 3 от 12 опита. Особено голям бе процентът на тройките на домакините преди почивката. Най-резултатен бе американският гард Айзея Умипиг с 22 точки /4 тройки/, 5 асистенции и 4 борби. Мартин Дурчев се отчете с 14 точки, Мануел Джонсън и Шакир Смит добавиха по 10. Центърът Маодо Нгурайн спомогна за успеха с 4 точки и 10 борби. За гостите се отличиха Брайкъс Перин с 18 точки, Николай Върбанов с 14, Стою Чолаков и Станислав Говедаров с по 10.

КОМЕНТАРИТЕ СЛЕД МАЧА:

Асен Николов, старши треньор на Академик Бултекс 99:

Поздравявам момчетата за победата, която бе важна като за първи мач, но категорично не съм доволен от играта. Не можахме да реализираме показаното в контролите и с нищо не превъзхождахме отбора на Ямбол. Добре че имахме висок процент от далечната стрелба - нереално висок преди почивката. Благодарение на това успяхме да спечелим. Не играхме добре в защита, взимахме лоши решения в атака, не си подавахме навреме топката. За първия ни мач от Балканската лига ще направя всичко възможно да коригираме грешките и ако трябва ще играят онези 
момчета, които изпълняват задачите си в отбрана. Може и да е имало елемент на подценяване, непосредствено преди мача разбрахме, че противникът няма да разчита на двама основни играчи. но това не е оправдание - би трябвало да сме мотивирани заради домакинството и заради публиката.

Мартин Дурчев, Академик Бултекс 99:

Никой от нашия отбор не е напълно доволен от тази победа с оглед на играта, която показахме. Потенциалът ни е много по-голям. Надявам се да играем все по-добре, защото с тази игра ще имаме доста проблеми с по-силните отбори. Влизаме в цикъл сряда-събота, надявам се да се представим добре и в Балканската лига и да се класираме за Файнъл Фор. Не съм съгласен с мненията, че има 4 изявени фаворити в първенството. надявам се отново да сме приятната изненада и ние да сме в тази четворка. Днес далечната ни стрелба ни вървеше, ще разчитаме на нея, защото имаме добри изпълнители. Но невинаги ще влиза, затова трябва да играем по-здраво в защита. Имам сантименти към Ямбол, където съм играл и имам много приятели. Иначе в Пловдив се чувствам отлично - много добър колектив сме, отношението на ръководството също е много добро, разполагаме с отлични условия. Дано повече хора ни гледат.

Иван Чолаков, старши треньор на Ямбол:

Очаквах по-интересен мач в спортно-техническо отношение. Като че ли и двата отбора все още не са готови. Победи по-добрият отбор. Академик Бултекс 99 имаше по-добра успеваемост в стрелбата, останалите показатели в статистиката са почти равни. Имахме информация, че тичат доста, но смятам че успяхме да се справим с прехода от защита в атака. Винаги за мен основният критерий не е класирането, а колко човека има в залата. Ако тя е пълна - значи си върша добре работата. А с такава игра гарантирано идват и резултатите. Трябва ни още време да се сработят 
гардовете.

Станислав Говедаров, Ямбол:

Честитя победата на Академик Бултекс 99. Смятам, че ни надиграха заслужено, възползваха се от грешките ни в защита. Стана интересен мач, догонвахме в резултата, но изпуснахме нещата в средата на втората част и закономерно загубихме. Започнахме подготовка по-късно заради организационни проблеми, имаме нов президент, смятам, че ще играем все по-добре. Смятам, че в Ямбол ще изненадаме някой от силните, което е традиция. Ще се борим за 5-6 място в редовния сезон. Имам още сили и има какво да дам на баскетбола. Тази година ще изкарам. Залата, в която играхме е едно чудесно съоръжение - много приятно съм изненадан. Смятам, че в България залите трябва да са точно такива за около 1000-1500 места, не по-големи.

Предстоящ мач
13 октомври 2018 18:00
Берое
VS
Академик Бултекс 99
последен мач - резултати
06 октомври 2018
Академик Бултекс 99
85:86
Балкан
класиране
Отбор Победи Загуби
     
1. Левски 2014 1 0
2. Берое 1 0
3. Лукойл Академик 1 0
4. Академик Бултекс 99 1 0
5. Ямбол 0 1
6. Рилски спортист 0 1
7. Спартак Плевен 0 1
8. Черно море Порт Варна 0 1
9. Балкан 0 0
web design and develop balkansys.com